Berätta vem du är med din fasad

Berätta vem du är med din fasad

Det första som folk kommer att se av ditt hus är utsidan och många kommer aldrig ens att se insidan. Hur huset ser ut påverkar också vad människor har för bild av dig som person, så glöm inte bort att ta hand om det .

De vanligaste fasaderna på svenska hus är trä, tegel och så kallad putsfasad och det ger olika intryckt när man tittar på dem. Om du funderar på att byta till en annan sorts fasad så borde du först kolla med stadsbyggnadskontoret om det finns några bestämmelser för ditt område när det gäller vilken sorts fasad som man får använda.

På ett putsat hus så är fasadens yta gjord av cementputs, kalkcementputs eller kalkputs som appliceras i ett tunt lager på husets väggar. Det är en bra och snygg fasad men om den är felbyggd så finns det risk för vattenskador. För att putsa ett hus på rätt sätt så är det viktigt att veta vad man gör och ofta så kan det vara bättre att anlita någon för att göra det åt dig.

Att måla en putsad fasad är däremot något som man kan göra själv. Innan du börjar måla så är det viktigt att man kollar så att putsen är hel och att man har samma bindningsmedel i färgen som man har i putsen, eftersom färgen annars riskerar att skada din fasad istället för att skydda den. Läs på om hur du ska göra när du målar innan du börjar för att få ett bra resultat.

Tegel håller länge och är en av de mest lättskötta fasadsorterna eftersom det är svårt för mögel och alger att få fäste. Om teglet skulle ha blivit missfärgat på något ställe så är det bättre att försöka rengöra med såpa än med något starkare rengöringsmedel eftersom det på äldre hus annars kan bli en stor kontrast mellan de tegelstenar som har blivit rengjorda och de som inte har det.

Trä är vanligare än något annat material på svenska villafasader. Det är lätt att arbeta med och även lätt att variera på olika sätt för att skapa den fasad som du vill ha. Att köpa trä är förhållandevis billigt med det faktum att det måste målas om cirka vart tionde år påverkar den totala kostnaden. Det är en fasad som kräver mer underhåll än andra fasader, men som när man sköter den rätt kan vara kvar i flera hundra år.

När du ska måla på trä så är det viktigt att torr, hel och ren. Om man målar på trä när det är fuktigt så finns det risk både att färgen flagnar och att du stänger in fukten i huset vilket kan ge vattenskador.

Efter att fasaden är färdig så kan den göras ännu mer personlig genom att du till exempel sätter upp snygga siffror med husnumret eller någon vacker belysning. Sätt din personliga prägel på huset och få det att bli unikt.

admin