Förnya ditt rum med belysning och tyg

Förnya ditt rum med belysning och tyg

Ditt rum kanske har stått still och inte utvecklats designmässigt på några år, du vet inte riktigt vad du kan göra. Som tur är kan du göra stora förändringar med ett fåtal saker. Textiler, färg och framförallt belysning.

flerfärgade LED slingorMed uppkomsten av mer strömsnåla LED lampor har det blivit allt enklare att själva installera belysning i ditt hem. På grund av att de är så energisnåla blir de både mindre och kallare. Med 12 voltsbelysning behöver man inte längre oroa sig i samma utsträckning som vid hushållsström (230v) för brandfara och elshocker. Detta gör att om man tänker efter före, inte behöver kalla in en elektriker för installationsjobbet.

12 volts lampor används även i husvagnar där man behöver energisnåla lampor för att spara på batteriet och värna extra för brandskyddet.

Just belysning är lite speciellt för att en enda lampa kan påverka hela rummet. En enda lampa kan förändra hela rummet, flera kan ta det från bra till underbart.

Och på tal om flera, ett väldigt populärt alternativ är att installera ett antal spotlights. Detta är en så kallad punktbelysning och eftersom de går att vrida och vända på kan man lätt välja vilken del av rummet som ska belysas. Sätter man dessutom upp dem på en skena så att man kan dra efter dem, kan de även fungera mycket bra i stora rum.

En av mina favoritlösningar för att lyxa till rum är att installera LED-lister eller slingor i hyllorna. Dels så blir det självklart enklare att se vad som står i dom men det det skapar även ett djup i och gör att hela rummet känns större.

Textilier som gardiner, dukar och mattor är något som ofta brukar står för mycket av färgen eller stilen i ett rum. Om färgerna på möblerna i rummet tillåter det kan ett byte av textilierna också vara en stor uppdatering för hela rummet. Utan att kosta en massa pengar.

När man talar om färger brukar man ofta höra termen komplementerande färger, detta är färger som ligger motsatta varandra i färgcirkeln, exempelvis rött och grönt eller blått och gult. Vill man använda två dominerande färger tillsammans i inredningen funkar det bäst om färgerna är komplementerande. Men det finns även harmoniska färger, detta är färger som ligger nära varandra i färgcirkeln, som till exempel blått och lila eller gult och grönt. Dessa färger uppfattas inte som kontraster eftersom de är rätt så lika.

rnn.yqe.