Förnya rummet med textilplattor

Förnya rummet med textilplattor

Mattor värmer tårna och gör ett rum lite mysigare. Tidigare har vi sett på heltäckningsmattor som smutsiga, svåra att rengöra och något från 70-talet. Idag är det annorlunda, dagens heltäckningsmattor är lätta att rengöra och håller länge. 

En heltäckningsmatta är dock svår att lägga själv, det är stora mattor som ska limmas och fästa korrekt mot underlaget. Det blir bättre resultat om du tar in ett proffs som gör jobbet. De kan lägga en matta på en dag och det enda du behöver göra är att tömma rummet innan hantverkaren kommer.

Vill du göra jobbet själv är det enklare att lägga textilplattor, de är vanligtvis runt 50×50 cm stora och installeras med dubbelhäftande tejp. Tack vare mattans lugg kommer du aldrig att se att det är individuella plattor och inte en enda matta.

Det finns flera fördelar med heltäckningsmatta istället för vanligt trä- eller laminatgolv. De är exempelvis väldigt bra för allergiker och personer med astma. Luggen i mattan binder dammet så det inte rörs upp varje gång du rör dig i rummet. Dammet försvinner sedan när du dammsuger golvet.

En matt får golvet att kännas varmare, en klar fördel om du bor i ett dragit hus med vanligtvis kyliga golv. Sten, klinker och trä absorberar värmen från dina fötter medan ett textilgolv är mer neutral och låter dig behålla värmen. Därför känns det varmare att gå på en matta än trägolvet.

Du kan till och med spara energi eftersom heltäckningsmattan förhindrar tjuvdrag från golvet. Om du har tur agerar det lite som ett isoleringslager och du kan dra ned temperaturen en grad på elementen.

rnn.yqe.