Inredningstips för barnrummet

Inredningstips för barnrummet

Det finns unika utmaningar med varje rum när det kommer till inredningen. Att skapa en bra inredning är en kombination av snygg design och funktionalitet. Designen är så klart väldigt subjektiv, men det finns fortfarande tips som kan göra jobbet enklare.

Möbler

Möblerna är bra att tänka på redan från början. Allt möblemang i rummet bör kunna användas av barnet utan besvär. Och allt som de blir äldre bör ju också möblerna växa med dem. Sängen är den absolut viktigaste möbeln att hålla ögonen på. Rekommendationerna är att man ska ha 10 cm till godo både ovanför huvudet och nedanför fötterna. Köp en säng som räcker några år och inte behöver bytas efter bara ett år.

Golv

Vad gäller golvet är det värt att ha något som är ganska lätt att rengöra och även tål en del. Ett perfekt val med dessa kriterier är ett vinylgolv. Som en bonus är det också ett ganska mjukt golv, vilket inte bara dämpar ljudet av att någon leker där inne utan även dämpar om barnet faller på det. Det ska vara en skönt golv att sitta och leka på. Heltäckningsmatta är väldigt skönt men kanske opraktiskt i ett barnrum. Lägg däremot in någon skön, mjuk matta.

Väggar

När det sedan kommer till väggarna kan man först och främst fråga sig: tapetsera eller måla? Båda har sina fördelar men för många bottnar det i om de kan hitta en tapet med ett passande mönster eller inte. Målar man istället väggen är det nog snyggt att sätta upp lite fina tavlor eller posters på den. Vill man skräddarsy rummet går det till och med att låta trycka upp sina egna motiv. Kanske några roliga teckningar som barnen gjort eller vackra fotografier som ni tagit.

Belysning

Se nu till att det finns gott om belysning i rummet så barnet alltid kan se vad de håller på med. Fixa gärna en sänglampa och eventuellt en bords- eller skrivbordslampa för lite extra belysning. Beroende på om barnet går i skola så är det en fördel att ha en skrivbordslampa som kan användas vid läxläsning och annat skolrelaterat. Det är viktigt att man har bra belysning så man inte behöver anstränga sina ögon då man sitter och läser och räknar. Tänk även på hur belysningen kan användas för att skapa en riktig mysig miljö i rummet. Att sätta rätt stämning för aktiviteter är ju inte bara för vuxna trots allt.

Förvaring

För att undvika att barnrummet blir allt för stökigt på tok för snabbt gäller det att tänka till ordentligt på hur man gör med förvaringen. Öppen förvaring kan vara en smart lösning då det faktiskt blir lätt även för barnen att se vad som ska ligga var. Då känns det också som mindre arbete att faktiskt ställa bort saker och ökar chansen att de gör mer av detta själv utan att man ska behöva tjata på dem. Satsa gärna på några snygga korgar eller liknande också. Ställer man bara upp en jättestor bokhylla kommer det ju alltid vara saker som barnen inte når själv. Förvaring under sängen är också en bra lösning i de flesta barnrum.

admin