Lös stoppet i avloppet

Lös stoppet i avloppet

Ett stopp i avloppet kan ställa till med en hel del besvär och är något som bör lösas omgående. Många gånger kan lösningen vara ganska enkel, men ibland behövs det mer rejäla åtgärder.

Första steget är att undersöka problemet. Börja alltid med att titta i vattenlåset om det är ett handfat eller i diskhon stoppet sitter. Här samlas det mest som inte är flytande och över en viss storlek. Är man inte noga med vad man spolar ned kan vattenlåset tillslut bli fullt och leda till sämre avrinning. Så rensa först vattenlåset och se om det löser situationen.

Om inte betyder det att stoppet sitter djupare ned och då behövs andra åtgärder. Varmt vatten kan ibland lösa upp saker och ting riktigt effektivt. Koka upp en kastrull med vatten och häll det sedan direkt ned i avloppet. Om det inte helt fixar situationen kan man också hugga tag i en vaskrensare och se om det kan lossa på proppen.

Är situationen fortfarande densamma eller bara inte helt återställd kan man blanda ihop 1 dl bikarbonat och 1 dl salt och hälla det ner i avloppet. Därefter slår man på 1 dl ättika. Reaktionen av detta kan lösa upp vissa proppar riktigt bra. Vänta sedan 15-20 minuter och koka upp 1-2 liter vatten igen och häll ned.

Om fortfarande inget hjälper kan man behöva professionell hjälp där man anlitar någon för att spola rent systemet och eventuellt även inspekterar avloppet med kamera för att ta reda på vad problemet verkligen är. För att veta vilken lösning som är bäst måste man ju först veta vad exakt som orsakar problemet.

Är man bara noga med vad man spolar ned i avloppet kan man undvika majoriteten av stoppen som uppstår. Det kan också vara smart att emellanåt tvätta ur vasken med riktigt varmt vatten för att få bort fettavlagringar som annars kan ta sig ned i avloppsröret.

rnn.yqe.