Måla om i hemmet

Måla om i hemmet

Om du vill förnya ditt hem är ett bra sätt att måla om. Det har sedan några år tillbaka blivit modernt att gå tillbaka till det gamla och överallt bakas det surdegsbröd, stoppas korv och klyvs ved.

Vi har också börjat återanvända saker och second hand är numera trendigt. Om du vill behålla det du har, men samtidigt förnya ditt hem är det bästa att måla om. Det finns i princip inget som inte går att måla. Det kan vara väggar, golv, skåpsluckor eller annan inredning

Inte längre bara vitt

Det nordiska, lite stela vita har börjat ersättas av alla möjliga starka färger. Nästan allt går att måla och det enda som krävs är att du vågar pröva samt följer instruktionerna på färgburken.

Måla över tapeter

Tapeter brukar gå bra att måla över, även om det kan vara svårt med vinyltapeter. Var noggrann med förarbetet. Om tapeten har släppt någonstans limmar du fast den med tapetklister. Grunda sedan med en särskild grundfärg för tapeter. Därefter är det dags för täckfärgen. Det lättaste är om du använder en roller och kom ihåg att du bör ha ordentligt med färg på den. Efterstryk hela tiden uppifrån och ner.

Anlita målarhjälp

Om du känner att du inte har någon lust att haka på trenden att måla själv går det bra att anlita någon för jobbet. Fördelarna är bland annat att du får tid över för annat samt vet att det blir professionellt utfört. De finns mängder av olika målerifirmor runt om i Sverige, stora som små. Bor du i Falkenberg, eller i närheten av Falkenberg, finns till exempel målarfirman Måleri Väst som du kan vända dig till för professionellt hantverk.

Måla gamla möbler

Gamla möbler håller ofta en hög kvalitet och håller länge. Lite färg kan få den tråkiga, gamla stolen att bli som ny igen. Börja med att tvätta möbeln med målartvätt. Om det är många lager gammal färg kan du också behöva ta bort dem med färgborttagningsmedel. Måla med en grundfärg som fyller upp ojämnheterna bra. Använd sedan den täckfärg som du har valt ut. En grundregel när det gäller penslar är att en nybörjare bör ha bättre penslar för att undvika ett stripigt resultat.

Fler tips om hur du bland annat målar en innedörr kan du hitta i denna artikel på Aftonbladet De berättar om hur du målar på olika material och kommer med mängder av nödvändiga tips och råd. Nu finns det inte längre någon anledning till att inte göra jobbet själv!

admin