Organisera barnrummet

Organisera barnrummet

I barnrummet spenderar föräldrar och barn mycket tid. Det är lätt att rummet blir rörigt med saker överallt. Det gäller att organisera på ett smart sätt för att hålla rummet i bra skick. 

Aldrig barnfarliga föremål i rummet

Sätt upp en regel att endast saker som tillhör barnet ska vara i barnrummet. När man är småbarnsförälder får man lite sömn och kan bli lite virrig. Kanske glömmer man smycken, saker från köket eller andra saker medan man springer mellan rum. Om barnet är själv i sitt eget rum ska det inte finnas några saker som barnet kan skada sig på där. Alla småsaker som finns i hemmet ska alltid finnas utom räckhåll för barnet. Ta aldrig med er saker in rummet när ni ska titta till barnet, lämna det ni har i händerna utanför istället.

Minska ned på mängden

Små barn får massor med leksaker från mor- och farföräldrar, deras egna föräldrar och vänner till familjen. Det blir snabbt en stor hög med gosedjur, plastleksaker och annat skoj som barnet gillar. Men barnet kommer aldrig att leka med alla leksaker. Det är helt okej att sortera ut leksaker och endast behålla några stycken. Om man vill kan man rotera bland olika leksakslådor tills barnet är gammalt nog att själv berätta vad han eller hon vill leka med.

Satsa på att ha hållbara leksaker till mindre: saker i trä är inte skadliga och håller i flera generationer om man sparar dem. De går inte sönder så lätt, så även om barnet kastar en träleksak är chansen stor att den håller.

admin