Studentrummet

Studentrummet

Det är dags för det första egna rummet utanför hemmet. För de flesta innebär detta ett studentrum nära campus. Det är inte många kvadrat att bo på och börsen är smal och nästan tom efter man har köpt in skolböcker för året. 

Att flytta hemifrån är ett stort hopp in i vuxenlivet. Det är spännande och nervöst. Helt plötsligt ska man bo själv och klara sig själv. Det nya rummet står tomt och väntas på att fyllas. Hur maximerar man en sådan yta som bäst?

Tänk ekonomiskt

Först och främst har man inte så mycket pengar att röra sig med. Pengar från CSN ska räcka till det väsentliga och då brukar inte inredning och gardiner vara inräknade. Det smartaste alternativet är att ta saker från föräldrahemmet. Sängen och skrivbordet från barnrummet får säkert plats i studentrummet också. Detsamma gäller gardiner, eventuella växter och favorittavlorna.

Det näst billigaste alternativet är loppisar och second hand-butiker. Här kan man fynda hela serviser för under hundralappen. Allting behöver inte vara nytt. Koppar, tallrikar, bestick och kastruller går att inhandla i andra hand.

Sedan får man börja prioritera. Var är viktigast? En vattenkokare eller en kaffekokare? Handdukar eller dyra duschartiklar? Sådana problem kommer man att brottas med under hela skolgången. Detsamma gäller klädinköp och när dator börjar hacka och gå dåligt. Och man kan inte alltid vänta till mellandagsrean för att göra sin fynd. Leta rabattkuponger på nätet. Oftast är det alltid någon butik som har någon slags kampanj eller rabatterbjudande. På så sätt kan man köpa in det nödvändiga lite billigare och dryga ut sin månadsinkomst.

Tänk förvaring

Det andra man ska tänka på när man flyttar till eget är att maximera det utrymme man har. Studentlägenheter eller studentrum är vanligtvis små och innehåller bara en kokvrå. Vill man leva ett normalt liv under studenttiden, det vill säga ha möjlighet att: bjuda hem vänner och familj, ha ett riktigt bord att äta vid, någonstans att koppla av, någonstans att studera och en lite mer avskiljd plats att sova på, krävs det att man är smart med sina inköp.

Bygg på höjden

Använd väggarna och takhöjden så mycket som det går. Skaffa ett köksbord som fälls ned mot väggen när det inte används. Då får du plats att röra dig mer i lägenheten. Sätt hyllor nära taket. De kan lagra mycket och märks knappt av när de sitter så långt upp. Passa på att stuva undan saker du bara använder ibland på sådana hyllor. Se bara till att du kan nå dem med hjälp av en stol eller liknande. Om du har råd eller kan få gratis är en våningssäng ideal. Då kan du ha soffan eller skrivbordet under sängen och får ut mer av golvytan.

Dubbel användning

Det blir lätt trångt och instängt med för många möbler. Satsa på att alla möbler och saker ska ha mer än en funktion. En dekorativ detalj kan därmed vara en snygg ask som inte bara är fin att titta på, den håller och sparbössan eller nycklarna. Sängen kan ha förvaringslådor under sig där man stuvar undan vinterkläderna eller sängkläderna. Lampor är en perfekt dekorativ detalj som också fyller en viktig funktion: ljus. I små utrymmen är det bättre med många små lampor än en stor. Då kan man ljussätta rummet som man vill och skapa olika arbetsmiljöer på en liten yta.

rnn.yqe.