Tänk på vad du spolar ned i avloppet

Tänk på vad du spolar ned i avloppet

De flesta vet säkert att man inte ska spola ned vad som helst i avloppet. Faktum är att listan på saker du kan och borde spola ned är faktiskt väldigt kort. En del saker kan dock göra mer skador än andra och har du otur kan det innebära dyra reparationer.

Ditt avlopp är inte designat att kunna hantera mycket mer än vatten som kommer ur kranen. Tvål och diskmedel fungerar så klart, men det finns ju en väldigt bra anledning till varför du har något som fångar upp matrester och liknande bitar.

En av de farligare sakerna när det kommer till just köket är fetter, som olika sorters oljor. Dessa kan ju se väldigt lättflytande ut i många fall, speciellt om du stekt med dem. Men de kyls ned ganska snabbt nere i rören och det betyder också att de koagulerar. Sakta men säkert kan du börja bygga upp en blockering någonstans i systemet och rätt var det är har du ett ordentligt stopp.

Och medan det finns saker du själv kan göra för att lösa en sådan situation har du inga garantier på att inte kraftigare åtgärder behövs. I vissa fall kan du till och med höra problemet innan det blivit fullt stopp där nere.

Andra saker som kan vara lättflytande och inte bildar stopp kan dock fortfarande vara väldigt dåligt för rören eller miljön. Starka kemikalier kan exempelvis fräta på rören eller helt enkelt vara skadliga för miljön om du spolar ned dem. Ha därför som vana att alltid kolla på förpackningar och rekommendationer om hur man bäst ska göra sig av med saker och ting.

rnn.yqe.