Tapetsera om ett rum

Tapetsera om ett rum

Tapeter slits med tiden, går ur stil och kan helt enkelt kännas omoderna. Vad anledningen än må vara är det många varje år som beslutar sig att tapetsera om ett eller flera rum därhemma. Om detta är något man planerar för är det bäst att se till att göra det ordentligt för att slippa problem under tiden och i framtiden.

Att välja en passande tapet är för många en stor utmaning. Det finns så mycket att välja mellan och har man redan en vision av hur rummet ska se ut kan det vara svårt att hitta en tapet som överensstämmer med den visionen. Här gäller det mer eller mindre att sätta sig ned och titta igenom en massa exempel för att hitta en som fungerar med rummet och stilen däri.

Sedan behöver man räkna på hur många rullar man behöver. Vanligtvis är en rulle 53 cm bred och tio meter lång. I ett hus med normalhögt tak (2,40 meter) kan man få ut fyra våder per rulle. Men det kan bli färre om tapeten måste mönsterpassas. Man brukar istället räkna på tre våder per rulle då. För säkerhetens skull bör man dock köpa en rulle mer än vad som är beräknat.

Nu är det dags att förbereda rummet. Bryt strömmen till rummet och ta bort kåporna kring eluttag och strömbrytare. Ta sedan bort alla golvsocklar och lister. Har man hyllor eller tavelkrokar uppsatta måste dessa också tas ned. Se till att även spackla igen hålen.

Ett vanligt misstag enligt en expert är att riva loss tapeter som sitter bra och är slät. Man kan tapetsera direkt ovanpå den förra så länge det är fallet. Sitter den löst bara på vissa håll kan man riva ned där och sedan spackla väggen för att få ett jämnt och fint resultat.

Det är i regel bäst att börja vid ett fönster eller en dörr och sedan gå runt i rummet. Var noga med att tapetklistret sprids ut jämnt för att undvika luftbubblor. Det går snabbast med en roller men där det är svårt att komma åt kan en pensel vara ett bra alternativ.

Kolla alltid att tapetvåden fäst lodrät med hjälp av ett vattenpass. Sitter den snett bör man aldrig vrida på den då detta lätt skapar veck eller luftbubblor. Istället lossar man på den och försöker fästa den igen. Släta sedan ut tapeten från mitten för att bli kvitt eventuella bubblor.

admin