Tillbyggnad på hemmet

Tillbyggnad på hemmet

Börjar hemmet kännas trångt? Eller vill ni bara skapa en ny plats i hemmet där man kan umgås. Kanske förlänga sommaren? Att bygga till på sitt hus kan vara en god investering istället för att sälja och köpa ett nytt hem. 

Bygglov

Det första som måste ske är att få bygglovet beviljat. Vad som ska inkluderas i ansökan kan skilja sig beroende på kommun. Ju närmare man bor en storstad eller stort samhälle, desto fler regler brukar tillkomma. Man kan även behöva grannens samtycke till byggnationen beroende på förutsättningarna och vad man tänker bygga. Det är viktigt att alla hantverkare som man anlitar är medveten om och följer de byggregler som finns, för man står för ansvaret själv.

Byggmentor går det att läsa massor med bra artiklar om just bygglov, att bygga och lagar kring detta.

Uterum

Ett uterum kan agera som ett vanligt rum i hemmet, såvida man använder isolering och bra fönster. Det är dyrare att ha ett fullt isolerat uterum, men bor man litet är det en utmärkt lösning eftersom det kan vara billigare än att slå ned en vägg och bygga en helt ny del av hemmet. Det är också väldigt vackert samt att man kommer närmare naturen när alla väggar är glas. När man bygger uterum kan det vara lättare att få bygglov eftersom det tillhör huset, inte stör omgivningen och ses mer som ett komplement till hemmet än utökning.

Väljer du att bygga ett uterum förlänger du sommaren oavsett hur du isolerar. Vårens sol värmer upp ytan bra och väggar och tak skyddar mot höstens blåst och regn. Den förhållandevis höga kostnaden att lägga till isolering för att ytterligare förlänga nyttjande tiden är helt klart inte i relation till den korta tid du extra du förlänger med. Ett uterum som kan nyttjas året runt kommer med största sannolikhet vara mest prisvärt i dessa två sista alternativ, då även vinterperioden kan njutas bakom stora glaspartier där vackra vyer får beskådas.

uterum

Nya rum

Vill man hellre bygga ut och göra hemmet större, eller möjligen lägga på en övervåning, kommer det att krävas bygglov. Och byggloven ska innehåller en hel del papper. Man ska gärna ha med arkitektritade ritningar som visar hur bygget kommer att se ut samt hur det ska byggas. För att slippa lägga ut pengar på en arkitekt innan man vet om bygglovet går igenom, man kan ansöka om ett preliminärt svar. Det är fortfarande ingen garanti, men man får en fingervisning åt vilket håll byggnämnden lutar.

Väljer du att göra en tillbyggnad är det klokt att tänka över bästa placering och att det blir i en stil som passar den tidigare byggnaden. Ta en titt på detaljplanen och se om det är tillåtet liksom hur marken är och om det går några ledningar i backen eller luften runt om.Tänk också på hur solen kommer och om det blir insyn från grannar och gatan i utbyggnaden.

ViVilla kan man läsa hur det gick till när en familj valde att lägga till en övervåning på sitt hem.

admin