Unik inredning till barnrummet

Unik inredning till barnrummet

När du ska inreda ett barnrum så bör du låta barnet vara med, frestas inte att inreda ett rum som du som vuxen tycker är gulligt eller färgsätt med typiska “barnfärger”. Låt barnet sätta sin identitet själv när det är gammalt nog.

En viktig faktor är ju faktiskt att barnet känner att det här – det är mitt egna rum. Det kan du understryka genom att sätta upp bokstäver i rummet som skriver barnets namn. Roliga bokstäver i 3D kan du hitta hos Scandexpo. Riktar man belysning mot bokstäverna framifrån förstärks 3D-effekten.

Tänk praktiskt

Barnets rum måste också vara funktionellt. Olika leksaker måste kunna dras fram och sedan enkelt städas undan igen. Har man bra förvaring där det är enkelt att stuva undan leksakerna så kan man lära barnet att delta i städningen. Barn vill ofta ta efter vuxenvärlden så att städa är något som om möjligt ska kunna göras lustfyllt och lekfullt. Andra vuxensysselsättningar får erbjudas i lekversion som också kan synas i inredningen. Till exempel köksinredning, en mini-servis, mat i trä och plast, en snickarbänk med verktyg med mera. Fler tips för det funktionella barnrummet kan du hitta här.

Barn tycker om färg, men det behöver inte innebära att du ger dig in i stora ommålningsprojekt av väggar och tak. Låt barnet i stället bestämma en eller några få accentfärger. Färgen kan gå igen i mattor, plastlådor, lampor och kanske i de stora bokstäver som kan utgöra barnets namn enligt ovan. Tänk även på att barnet, liksom vuxna, kan behöva variera belysningen; stark riktad belysning för lek och pyssel, mysbelysning på morgon och kväll och kanske även en liten nattlampa.

rnn.yqe.