Växande familj

Växande familj

När familjen växer kan det bli trångt i lägenheten i stan. Det är också lite besvärligt med barnvagnen i trappuppgången. Barn behöver dessutom lite ytor att röra sig på, både ute och inne.

Det kanske är dags att börja fundera på att köpa hus. Finner man inte det man behöver på marknaden kan man också bygga nytt.

Det första huset

Ska man bygga ett hus som man kanske har kvar i 40 år är det viktigt att välja material som är beständiga och håller hela husets livslängd. Taket ska skydda huset från regn och rusk och är därför en mycket viktig del av huset.

Det finns flera material att välja mellan; tegel, betongpannor och plåt. Ett plåttak har lång livslängd, är lätt och blir minst lika snyggt som ett tegeltak.Många gånger kan man spara pengar genom att lägga ett plåttak själv, men det är ändå bra att köpa plåten av en firma som kan hjälpa till att lägga taket om det skulle behövas. Falsat som vi precis länkade till är ett exempel på ett sådant företag.

Material i fasaden

Det finns två vanliga huvudvarianter av fasadmaterial för småhus. Det är trä eller tegel/sten. En murad fasad håller nästan hur länge som helst med ett minimalt underhåll. Man bör hålla efter fogarna och fönsterinfästningarna så att det inte läcker in vatten, men i övrigt kan den murade fasaden lämnas åt sig själv. Stenfasader är ovanliga, mest för att de är väldigt dyra. Men om ditt hus är i sten kan du skatta dig lycklig lottad: ett stenhus bryr sig inte alls om väder och vind. Det är det närmsta du kan komma till underhållningsfritt och för en simpel förändring (om du tröttnar på fasaden) är att måla eller fylla i ny fog mellan stenarna för ett fräscht lyft.

En fasad av trä behöver däremot ett regelbundet underhåll, men är billigare att bygga. Kanske äts besparingen av att bygga en träfasad upp av måleriarbeten som följer av valet av trä. Behöver man däremot senare förändra exteriören är det betydligt enklare på en träfasad. Träfasaden är väldigt bra för dem som gillar att vara lite impulsiva och gillar förändring. Blir du trött på fasaden kan du alltid göra om den till liggande panel, eller göra varierande paneler såsom man brukade göra på 1800-talshus. Du kan också variera mer med färger, eftersom trä är så lätt att måla om.

admin