Fotovägg – Inspiration

Hem / Fotovägg

Ska du skapa en fotovägg och söker efter inspiration? Läs mer om hur du kan få till din personliga fotovägg med tips som både är enkla och kreativa.

Skapa personlig fotovägg

Funderar du på att göra i ordning en personlig fotovägg med bilder, och behöver lite inspiration kring hur du ska göra innan du sätter igång? Här finner du bra tips på saker du kan göra och tänka på för att få ett så bra resultat som möjligt.

Fotovägg med klädnypor

En metod som många använder sig av är att skapa sin fotovägg med klädnypor. Det innebär att du sätter upp en vajer eller ett snöre vågrätt längs väggen – och sedan fäster dina foton med hjälp av klädnyporna. Hos IB Wahlström finner du hobbymaterial i trä i form av praktiska klädnypor, men även andra träprylar, så som pärlor och blommpinnar. Genom att använda dig av klädnypor när du skapar din fotovägg får du till ett ledigt och mysigt intryck. Dessutom är det praktiskt då du enkelt kan flytta bilderna och byta dem mot nya, utan att behöva spika eller att ta ut dem ur ramarna. Du kan även använda nät eller liknande att hänga fotona från istället för snören.

Sätt upp framkallade bilder

Att själv skriva ut sina foton på ett vanligt skrivarpapper och sedan klippa ut dem går så klart också bra. Något du bör ha i åtanke är att skriva ut på ett styvare fotopapper, som inte bara håller bättre, utan också återger färgen, lystern och skärpan så väl som möjligt. Tryck av bilder på detta vis brukar fortfarande kallas för ”framkallade bilder” även om det hela utgår från ett digitalt fotografi, och det finns många bra företag som kan utföra tjänsten åt dig för rimliga priser.

Använd likadana ramar

Om du väljer att rama in dina bilder på fotoväggen är det en bra idé att använda likadana ramar till alla bilderna – eller i varje fall ramar i olika storlekar i samma serie. På detta vis kan du uppnå en bättre helhet och få fotona att visuellt fungera som en konstellation eller grupp. Det mest populära alternativet är tunna ramar, som lyfter fram bilderna utan att själva dra till sig uppmärksamhet.

Hitta ett passande tema

För att uppnå ett bra resultat med din fotovägg är det starkt rekommenderat att ha helheten i åtanke, och att inte bara välja foton som du tycker om. Ett tips är att välja ut ett tema eller en gemensam nämnare som genomsyrar alla bilderna. Förslag på bilder att sätta upp är fotografin av din familj, eller så kan det vara något så enkelt som foton från en viss händelse, exempelvis resor du har varit på.

Utnyttja hela väggytan

Ett bra tips är att inte bara sätta upp bilder på måfå, utan att istället mäta väggytan och planera därefter, så att du till fullo kan dra nytta av all den yta du har tillgång till. Använd papper och penna eller ett ritprogram på datorn, och skissa upp hur du planerar att dekorera väggen, och vilka storlekar bilderna ska ha. Alla bilder behöver inte vara lika stora, utan du kan välja att sätta fokus på någon eller några med ett större format, omgivet av mindre bilder.

Vill du ha fler tips på hur du kan inreda med fotografier? Läs mer hos Elle.se.