Tapetsera om ett rum – Så gör du

Hem / Svensk design-inredning

Att tapetsera om ett rum kan kännas knepigt om du inte är van eller har gjort det förr. Det kan vara en bra idé att om möjligt ta hjälp av någon bekant som har erfarenhet av det. Om du istället vill göra arbetet själv kan du här ta del av en guide som leder dig genom processen, steg för steg. Lär dig även mer om kostnad för tapetsering och fördelarna med att tapetsera.

Köp tapeter online

Att köpa tapeter online har blivit alltmer populärt med flera fördelar. Genom att handla tapeter online kan du utforska ett stort utbud av mönster, färger och stilar i lugn och ro hemifrån. Du kan jämföra olika alternativ noggrant och hitta tapeten som passar din inredningsstil. Utöver det kan onlinebutiker ofta erbjuda ett bredare sortiment än fysiska butiker, vilket ger dig större valmöjligheter. Du kan exempelvis köpa tapeter hos tapethandeln.se, där du kan välja från ett stort sortiment som inkluderar populära varumärken som Morris & Co och Boråstapeter. En ytterligare fördel är deras snabba leveransservice, vilket innebär att du bekvämt kan få dina tapeter levererade direkt till din dörr. Dessutom tillhandahåller de verktyg och tillbehör som kan underlätta tapetseringsprocessen.

Tapetsera om själv – steg för steg

Är du på väg att tapetsera om själv för första gången och är lite osäker på hur du ska göra för att kunna uppnå ett så bra resultat som möjligt? Ta del av vår steg-för-steg-guide där vi går igenom hela processen från start till slut.

1

Spackla och slipa vid behov

För att få ett bra resultat och undvika att du behöver göra om några detaljer är det viktigt att du prioriterar förarbetet och ger det den tid det behöver. Se därför till att spackla och slipa efter behov i förväg, så att du har en jämn och fin yta att arbeta med.

2

Mät ut var tapeten ska sitta

Mät ut var på väggen den första tapetvåden ska sitta. Börja från ett hörn – helst det som är allra synligast i rummet. Använd ett vattenpass när du ritar upp en lodrät linje lika lång från hörnet som våden är bred, för att säkerställa att den första våden kommer att sitta rakt.

3

Limma vid tak- och golvlister

Använd en pensel, och limma längst upp samt längst ner på väggen vid tak- och golvlisterna, inom det område som de första 1½ våderna kommer att täcka. Om du skulle råka få lim även på själva listerna gör detta inte något – använd bara en våt trasa efter att du har satt upp våden.

4

Rolla vägg med lim

Använd sedan en roller för att täcka resten av ytan med lim. Målet är att limmet ska vara jämnt fördelat över hela ytan, inklusive hörnen och kanterna, så att tapeten kommer att sitta bra. Om du efter att du har satt upp en tapetvåd märker att det behövs mer lim kan du lyfta på tapeten och tillsätta mer.

5

Fäst och släta ut tapet

Efter detta tar du upp den första tapetvåden och fäster den vid toppen på väggen. Se noga till att den stämmer överens med den lodräta hjälplinjen du drog tidigare, innan du pressar fast den och med tapetverktyg slätar ut den. Arbeta dig ut från mitten mot toppen, sedan ner till botten, och sedan längs med kanterna.

6

Skär av tapet och mönsterpassa

Pressa vådens övre och nedre kanter mot tak- respektive golvlisten, och skär av den överblivna tapeten vid listen med en tapetkniv. Tänk på att du lär behöva byta rakbladet ett antal gånger under hela tapetseringen för att få rena kanter! Tänk även på att noga jämföra nästa våds mönster mot det föregående, så att mönstret fortsätter jämnt mellan våderna.

7

Ta bort limrester

Kom ihåg att regelbundet rengöra din tapetkniv och ditt tapetverktyg och ta bort limrester, för att du ska undvika att det kommer lim på tapetens utsida. Du bör göra detta minst varje gång som du har satt upp en våd och är redo att börja med att sätta upp nästa.

Hos Hemfixarna kan du ta del av fler hjälpsamma tips när det är dags att tapetsera själv.

Kostnad – Tapetsera ett rum

Generellt sett ligger kostnaden för att tapetsera ett rum på cirka 3000 kr när du anlitar experthjälp. Den slutgilitga kostnaden styrs dock av en rad faktorer – som rummets storlek, takhöjd, och priset på tapeten per kvadratmeter. Väljer du att tapetsera själv behöver du stå för alla kostnader som eventuellt annars ingår i en tapeteseringsstjänst.

5 fördelar med att tapetsera hemma

Det finns många fördelar med att tapetsera hemma istället för att enbart ha målade väggar, och det är något som i de flesta fall brukar rekommenderas. Ta del av fem fördelar nedan:

  • 1 Även om ett förarbete med spackling och slipning rekommenderas efter behov är tapeter mer förlåtande för en ojämn yta än målning, och det behövs därmed inte lika mycket förberedelse som vid målning.
  • 2 Tapeter innebär möjligheter till mycket vackra mönster som du inte på något enkelt sätt kan uppnå när du målar väggen, och ger dig därför bra möjlighet att påverka intrycket av rummet.
  • 3 För dig som har en slät vägg eller som redan har gjort förarbetet med att spackla och slipa går det mycket snabbare att tapetsera en vägg än att måla den.
  • 4 Du kan spara pengar på tapeter jämfört med målning – inte bara genom hur bra tapeter håller längre än färg, utan också i materialkostnaderna för tapetseringen kontra för målningen.
  • 5 Om en målad vägg blir skadad på något sätt är detta svårare (eller dyrare) att åtgärda och återställa jämfört med om samma sak händer med en tapetserad vägg.