Lantlig inredning uterum

Hem / Lantlig inredning – uterum

En rustik och lantlig inredning är ett bra sätt att skapa en mysig känsla på, och passar kanske särskilt väl till uterummet. Här får du förslag på saker att ha i åtanke när du ska skapa lantlig inredning till ditt uterum för att du ska uppnå den rätta känslan. Få även bra tips på vad du kan köpa för detaljer till inredningen.

Inreda uterum lantligt – 3 tips

Är du osäker på hur du kan inreda ditt uterum lantligt? För dig som inte riktigt vet var du ska börja, eller som skulle ha nytta av lite inspiration att utgå från, finns här några bra tips på saker att tänka på.

Klassisk inredning med rustika detaljer

Ett bra sätt att få till en rustik och lantlig känsla är att använda dig av klassisk inredning i kombination med rustika detaljer. Hos Sekelskifte.com finner du klassisk inredning som utmärker sig av personlig, och handgjord design – något som ofta tar sig i uttryck genom användning av material som mörkt trä och tyger och en robust utformning som prioriterar att möblerna är praktiska. Dekorationer får gärna förekomma, men rustik inredning utmärker sig också genom att inte kännas allt för ”plottrig” och stökig, och att föredra färre och större inredningsdetaljer över många små.

Köp snygga skjutdörrar till uterum

Skjutdörrar till uterum är en populär och effektiv lösning, då de inte tar upp mycket plats – något som är särskilt viktigt när ditt uterum inte är så stort till att börja med. Samtidigt fungerar de också som fönster, och är enkla att öppna upp för att släppa in luft och för att enkelt kunna röra dig mellan uterummet och den övriga tomten. Hos Mentafonster.se finner du skjutdörrar till uterum i praktiska PVC- och premiummodeller. Fördelen med dessa dörrar är att de håller en hög kvalitetsstandard och ger ett fint ljusinsläpp. Dessutom är de fullt isolerade för att bibehålla värmen även under kallare årstider. De finns i flera utföranden och går att måttbeställas för att passa in i just ditt uterum.

Inred med mattor

Mjuka och mysiga tyger är något som omedelbart gör varje rum mer hemtrevligt, men detta innebär inte bara gardiner, kuddar och filtar! Fina mattor gör också mycket för detta, och är ett perfekt inslag i ditt uterum. De gör så att uterummet känns mer som ett faktiskt rum, och bidrar till att göra det skönt att stå och sitta där. Du kan hitta en flera fina mattor hos Classiccollection.se i klassisk skandinavisk design. Här finner du handgjorda, slitstarka mattor i ull, men även flerfärgade mattor i unika mönster. Handgjorda mattor rekommenderas särskilt för en rustik känsla, gärna i dämpade naturliga nyanser av beige eller brunt, men även trasmattor fungerar bra.

Dekorera med vackra växter

Växter är ett bra sätt att få ditt uterum att kännas mer levande, och som passar väl in i en rustik och lantlig inredning i uterummet. Dessa kan du med fördel ha i handgjorda krukor av till exempel lera eller keramik. Blanda gärna, och ha några hängande växter – till exempel i en kruka som hänger från taket – och några stående, på golv eller bord. Om du ej har möjlighet eller vill ha levande växter kan det också fungera bra med konstväxter.

Sätt upp tavel- eller fotovägg

Att sätta upp en tavel- eller fotovägg i uterummet fungerar lika bra som i övriga hemmet. En tavelvägg bidrar till en mysig känsla och ger mer liv åt uterummet. Vill du få till en rustikare känsla kan du med fördel välja lantligare motiv, exempelvis på köksörter, växter eller olika djurmotiv. Det kan vara bra att tänka på att välja tavlor som tål starkt ljus, för att undvika att känsliga färger smälter eller på annat sätt skadas. Läs mer om hur du kan tänka när du sätter upp fotovägg här.

Välj stämningsfull belysning

Du kan få mycket ut av att sätta upp stämningsfull belysning som lyser upp på olika punkter i ditt uterum, särskilt om du har för avsikt att spendera tid där på kvällen – till skillnad från lampor som belyser hela rummet. Prova gärna till slingor med ljus, fina hängande lyktor med rispapper, eller lyktor med levande ljus att ställa på bordet – eller gärna en kombination av dem. Läs mer om hur du kan planera stämningsfull belysning i hela hemmet här.

Vanliga frågor och svar

Vad är ett uterum?

Ett uterum kan beskrivas som en sluten byggnad med minst en inglasad vägg. Det kan antingen vara en fristående byggnad, men även vara en tillbyggnad på det befintliga huset. Uterummet används mest under sommaren, men isolerade utrymmen kan även nyttjas under årets andra årstider. Funderar du på att bygga ett eget uterum så kan du läsa mer om vilka regler som gäller på Boverket.

Kan man ha vanlig soffa i uterum?

Vanligtvis går det bra att ha en vanlig soffa i uterum, men det beror på hur isolerat utrymmet är. Om uterummet inte har tillräcklig med isolering riskerar möbler att utsättas för fukt och skadas.

Vad kännetecknar lantlig inredning?

Lantlig inredning accossieras ofta med natur och romantik. Nedan har vi listat ett antal punkter som hör ihop med den lantliga stilen:

  • Rustika möbler i vitt eller trä
  • Storblommiga mönster på textilier
  • Små förvaringsmöbler
  • Dova pastellfärger i rosa, grått eller grönt