Krokar - Allt du behöver veta

Hem / Krokar

Krokar är ett viktigt tillbehör som används inomhus och utomhus för att hänga upp föremål. De kan vara av många olika material, från trä till mässing, och det finns även ett stort utbud av specialdesignade krokar för specifika uppgifter. Oavsett om du letar efter ett sätt att hänga upp en handduk eller upphängning av ett tungt föremål som kräver en ankarkrok, det finns ett stort urval av krokar för att välja mellan.

Krokar i olika rum

Krokar är ett utmärkt sätt att hänga upp ting och att få ditt hemmas miljö att se mer ordnad ut. Men det är inte alltid lätt att veta vilken typ av krok som bäst passar vilken miljö. Här är några tips om vilka typer av krokar som fungerar bäst i olika rum.

I vardagsrummet kan du använda olika typer av krokar, beroende på vad du vill hänga upp. Om du vill hänga upp tunga objekt som tavlor eller gardiner, kan du använda en stor metallkrok. För mindre, lättare föremål som hängande dekorationer eller sängkläder, är det bättre att välja en krok av trä eller plast.

I köket är det viktigt att använda krokar som tål värme. För att hänga bestick, köksredskap eller lättare dekorationer, är det bäst att använda krokar av trä som inte kommer att rosta eller missfärgas. För större föremål som kastruller eller diskborstar, rekommenderar vi att använda en robust och tålig metallkrok.

Här kan du hitta några krokar till köket.

I badrummet är det viktigt att välja krokar som är anpassade för miljön. För att hänga handdukar eller kläder, är det bäst att använda rostfria krokar som är resistenta mot fukt. En rostfri krok är också ett utmärkt val för att hänga upp badrumsmöbler som toalettpappershållare eller speglar. För mindre föremål som hårborstar eller badrumsredskap, kan du välja en krok av plast eller trä.

Självhäftande krokar

Har du någonsin velat hänga upp saker, men inte haft skruvar eller spikar till hands? Då är självhäftande krokar den perfekta lösningen för dig! Självhäftande krokar är krokar som är utformade för att klistras fast på glatta ytor. De är lätta att använda och håller för många olika typer av material.

Självhäftande krokar är lättillgängliga från många olika butiker och kan finnas i olika storlekar, färger och former. Du kan även köpa självhäftande krokar som är speciellt utformade för att hålla tunga föremål som tavlor eller gardiner. För att få maximal hållbarhet rekommenderar vi att du använder ett speciellt självhäftande lim som klistrar bättre och håller längre. Dom är mycket praktiska eftersom de kan användas på en mängd olika ytor. De kommer vanligtvis med ett självhäftande lim på ena sidan, så allt du behöver göra är att ta bort skyddspapperet och klistra fast kroken på vald yta. Dessa krokar är lätta att installera och lämpar sig för både tunga och lätta objekt.

Hur får man bort självhäftande krokar?

Om du vill få bort självhäftande krokar från en vägg, finns det några sätt att göra det. Du kan använda en fuktig trasa och ta bort kroken försiktigt. Om det inte fungerar, kan du prova att använda hett vatten för att försöka lösa upp limmet. En annan metod är att använda en hårtork. Lägg en handduk över kroken och värm den med hårtorken. När kroken har blivit mjuk, ta bort den försiktigt.

Olika material

Krokar finns i ett utbud av olika stilar och material, det är viktigt att välja rätt material beroende på det som kroken ska användas till.

En vanlig krok som används inomhus är gjord av metall. Krom, stål eller brons är alla typer som är lämpliga för inomhusbruk eftersom de är lätta och starka. För att göra kroken extra hållbar kan den även fås med en rostfri yta för att förhindra korrosion.

Träkrokar är ett annat populärt material som används i inomhusmiljöer. Trä är ett mycket estetiskt material som kommer i en mängd olika träslag och färger och är lätt att anpassa till din hems inredning.

Plastkrokar är oftast billigare än trä- eller metallkrokar och är tillgängliga i olika färger och stilar. De är lätta att installera och är perfekta för att hänga upp lättare föremål som handdukar eller sängkläder. Om du använder plastkrokar är det viktigt att kontrollera att den är tillverkad av högkvalitativ plast som tål värme och fukt.

Välj rätt sorts krok

Att välja rätt typ av krok är en viktig faktor för att säkerställa att du får jobbet gjort. Olika typer av krokar används för olika ändamål, så att välja rätt typ är viktigt för att få bästa möjliga resultat. Det finns flera olika typer av krokar att välja mellan:

Krokar i mässing

Mässing är en långsamt åldrande metall som är lätt att arbeta med och som har en lång livslängd. Mässing är ett utmärkt val för utomhus- och inomhuskrokar, eftersom det är tåligt mot rost och är lätt att rengöra.

Ankarkrokar

Ankarkrokar är speciellt utformade för att användas utomhus. De har en större ögla som används för att fästa kroken till marken, vilket gör dem extremt stabila och säkra.

Utomhus krokar

Utomhus krokar är tillverkade av högkvalitativa material som är tåliga mot väder och vind. De är superhållbara och motstår rustning och korrosion, vilket gör dem till det perfekta valet för användning i utomhusmiljöer.

Handdukskrokar

Handdukskrokar kan vara ett snyggt och praktiskt sätt att hänga upp handdukar i badrummet. De är tillverkade av olika material, från trä till rostfritt stål, och kan enkelt fästas med skruvar eller självhäftande klister.

Hur högt sätter man krokar i badrum?

När man sätter upp krokar i ett badrum är det viktigt att man håller sig till vissa viktiga säkerhetsregler. För att undvika att krokarna faller ner och orsakar skador bör de monteras minst 45 cm över golvet. Om du vill att de ska vara säkra för barn bör du montera dem minst 120 cm från golvet. När du sätter upp krokarna, se till att de är ordentligt fästa i väggen och att de inte kan dra loss. Det är också viktigt att kontrollera att krokarna inte är gjorda av material som kan rosta eller korrodera när de utsätts för fukt.