Fondvägg barnrum – Tips

Hem / Fondvägg i barnrum

En fondvägg är en utmärkt och effektiv metod för att liva upp barnrummet med kontrasterande färger och mönster. På den här sidan kan du läsa om ett antal saker som är bra att ha i åtanke innan du börjar måla eller tapetsera en fondvägg i barnrummet – och dessutom få svar på några vanliga frågor kring fondvägg.

Måla fondvägg

En fondvägg behöver inte enbart bestå av en enda tapet eller en enda solid färg. När det gäller barnrum kan det också passa bra att måla fondvägg med motiv och dekorationer – antingen på frihand eller efter ett mönster. Om ditt barn är gammalt nog kan det vara roligt att involvera barnet i målningen. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Kanske kan ni tillsammans skapa fina motiv på fondväggen, eller måla med lekfulla färger. Något som är bra att tänka på är att införskaffa bra målartillbehör innan ni startar igång. Hos Ibwahlstrom.se finner du penslar och andra målartillbehör till projektet. Här kan du välja mellan ett brett utbud av penslar med hård eller mjuk borst, och även varianter som passar extra bra för flytande färg. Behöver du tillgång till exempelvis svampar eller målarknivar, finner du även mängder av praktiska tillbehör här.

Välj matchande kulörer

Något att tänka på när du väljer ut färger till väggarna i rummet är att du ska välja matchande kulörer som går väl tillsammans och inte skär sig mot varandra. Samtidigt bör de inte vara alldeles för lika varandra, då risken finns att fondväggen inte längre upplevs som någon fondvägg om kontrasten är för låg. Planera därför och prova med att jämföra färger eller tapeter och kontrasten mellan dem innan du börjar med själva målningen eller tapetseringen.

Skapa kontraster

Hela poängen med en fondvägg är att skapa kontraster, för att få en del av rummet att sticka ut och bli mer effektfullt. Var därför inte rädd för att välja en färg eller ett mönster till fondväggen som drar till sig uppmärksamhet. Du behöver inte heller oroa dig för om det går bra att sätta möbler mot fondväggen. Faktum är att du genom att bryta av fondens färg eller mönster också kan uppnå en attraktiv kontrast mellan väggen och möblerna.

Rummet ska enkelt gå att förändra

Något du bör ha i åtanke när du målar eller tapetserar en fondvägg är att rummet enkelt ska gå och förändra. Se därför till att ni kan förändra rummet efterhand som barnet blir äldre – det perfekta rummet för sexåringen ska också gå att göra till ett rum lämpligt för en tioåring eller tonåring. Välj därför färg eller tapet som passar alla åldrar, eller var beredd på att behöva göra om fondväggen framöver.

Vanliga frågor och svar

Vad är en fondvägg?

En fondvägg är en vägg som har annan färg eller mönster än övriga väggar i rummet, och skapar en snygg kontrast för helhetsintrycket. Detta kan uppnås genom tapetsering eller målning, och kontrasten behöver inte vara stor om man inte så vill.

Vilken vägg ska vara fondvägg?

Funderar du på att göra en fondvägg, men undrar vilken vägg som ska vara fondvägg? Det generella tipset är att använda den vägg som du ser när du stiger in i rummet – det vill säga den motsatta dörren. Anledningen till detta är att fondväggen då ger effekt omedelbart när man stiger in.

Hur tapetserar man en fondvägg?

Hur man tapetserar en fondvägg är väldigt likt tapetsering av ett helt rum – fast bara på en av väggarna istället för alla fyra. Du kan läsa om hur det går till att tapetsera om ett rum här, med en guide som leder dig steg för steg genom hela processen – från förarbete till tapetsering.

Kan man måla direkt på tapet?

Det enkla svaret på frågan om man kan måla direkt på tapet är att ja, det kan gå. Det kan dock bli vissa svårigheter om tapeten inte sitter tillräckligt bra eller om det finns för många lager tapet på väggarna. Du kan kolla detta genom det så kallade ”vattentestet”, där du med svamp väter väggen och kontrollerar att den inte sväller.