Rätt belysning i hemmet

Hem / Belysning i hemmet

Belysning är en viktig del i inredningen, som bör prioriteras för att du ska kunna uppnå en harmonisk, stämningsfull och praktisk hemmiljö. Samtidigt kan det vara svårt att veta hur man ska tänka för att uppnå rätt belysning i hemmet. I vår guide kan du läsa om tips och råd för att få till en bra belysning i hemmets alla rum.

Köp gammaldags belysning i vacker design

Letar du efter klassiska lampor och belysning till hemmet? Då kan du finna mängder av fina gammaldags lampor hos Sekelskifte.com. Lamporna är designade i vacker sekelskiftesstil, som ger hemmet en klassisk och stilren miljö. Här finner du belysning för alla delar av hemmet – allt från taklampor och bordslampor till badrumslampor och fotogenlampor. De erbjuder även ett brett sortiment av lampor i sekelskiftesstil som är lämpliga för användning utomhus.

Planera belysning – Rum för rum

Olika rum används på olika sätt, och du behöver därför planera belysning för varje rum i hemmet för att få ut det mesta möjliga av den. Nedan hittar du tips och förslag på vad du kan tänka på för respektive rum.

Badrum

Belysningen i badrummet har som främsta syfte att vara praktisk och funktionell. Förslag på olika typer av belysning är exempelvis en lampa i ansiktshöjd vid spegeln, samt punktbelysning som lyser upp de områden som du främst kommer att använda. För dig som gillar att ta långa bad¬ kan dimmad mysbelysning även vara en bra idé.

Vardagsrum

I vardagsrummet spenderar vi vanligtvis mycket tid, och därför är det bäst att ha många olika former av belysning som är anpassad efter de sätt som du använder rummet på. Till exempel är det en bra idé att ha god allmänbelysning för rummet som helhet, men även läslampa vid soffan eller fåtöljen.

Sovrum

I sovrummet behövs vanligtvis belysning i olika delar av rummet. Här passar det bra med en dimbar lampa i taket, bordslampor vid sängborden, samt praktisk belysning i form av till exempel spotlight i garderober. På så vis säkerställer du att du kan hitta kläder och saker när det är mörkt, utan att behöva plocka fram ficklampan.

Entré & hall

I entrén och hallen är det viktigt att både använda belysning som känns inbjudande och som är praktisk. Ett tips är att sätta upp spotlights i taket som ger en mysig punktbelysning. Ett annat tips är att sätta upp en ljusslinga eller en bordslampa på hallbyrån.

Planera belysning i uterum

När du ska planera belysning i uterum är stämning en av de saker som du bör prioritera högt. Med en mysig dimmningsbar punktbelysning – till exempel i form av slingor, lyktor eller golvlampor, får du till en härlig känsla i uterummet. Ljusslingor kan med fördel hängas i tak och i växter, men kan också läggas på bordet.